2013-03-25

Marius Costea


Sărbătorile lunii Aprilie
           
           Luna Aprilie este a patra lună din an. Numele latin al lunii, Aprilis, vine de la cuvântul latinesc aperio, ire = a deschide, deoarece în această lună se deschid mugurii plantelor. În calendarul popular se numeşte Prier.
            Există foarte multe sărbători, religioase sau nu, care au loc în această lună. Iată câteva dintre acestea:
                     1 Aprilie – Ziua Păcălelilor
                     23 Aprilie – Sf. Gheorghe
                     28 Aprilie – Floriile
ZIua Păcălelilor este o zi în care copiii dar si adulţii îţi fac glume unii altora. Aceste glume pot fi plăcute sau mai puţin plăcute. Iată câteva exemple: Il suni pe un prieten şi îi spui că a câştigat la loto.
Sf. Gheorghe este o sărbătoare religoasă în care îi celebrăm pe cei care poartă numele de: Gheorghe, George, Georgeta şi altele. Sfântul Gheorghe a trăit în Cappadocia, între anii 280-303 d.H. În iconografia românească,  Sf. Gheorghe este reprezentat călare pe un cal alb, doborând cu sulița un balaur.
Duminica Floriilor este o sărbătoare creştină fără dată exactă. De obicei se sărbătoreste cu o săptămână de Paşti. Sărbătoarea aminteşte de Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. În  tradiţia românească,  înainte de Duminica Floriilor se strâng ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite de preot.
                                                         Costea Marius, Liceul "C.Noica"



No comments:

Post a Comment