2013-03-26

Florile primăverii


Florile primăverii

       An de an, primăvara ne întâmpină cu un covor verde  şi multicolor care ne încântă şi ne trezeşte imaginaţia. Am dori să vă prezentăm în acest articol câteva din florile preferate ale Zânei Primăvara.

       Ghiocelul este prima floare de primăvară. Plăpând şi unicolor, el îşi scoate, gingaş, capul, din plapuma îngheţată a iernii, vestind primăvara cea minunată.

       
       Există foarte multe legende despre ghiocel. Iată una dintre ele. Se spune că Dumnezeu, după ce a făcut pământul, oamenii şi cele patru anotimpuri şi le-a dat drumul peste lume, a spus zăpezii să meargă la flori să-şi ceară culoarea. Pe rând, zăpada a trecut pe la toate florile pămantului, dar nici una nu a avrut să-i dea culoarea ei. Doar ghiocelul, mic şi firav, a fost de acord să-i dea din culoarea lui. Drept răsplată pentru dărnicia lui, ghiocelul a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie prima floare care anunta primavara.

       Toporaşul sau vioreaua este o planta gingaşă care apare în timpul echinocţiului de primăvară. O putem vedea la marginea pădurii, pe câmpii sau chiar în grădini. Frunzele au formă de inimă, iar florile sunt parfumate, cu cinci petale catifelate de culoare violet, albă sau albăstruie. Grecii antici spuneau că toporaşul este floarea Afroditei, zeiţa dragostei. Fetele îşi făceau cununi din toporaşi pentru a avea noroc în dragoste.

       Stânjenelul sau irisul înfloreşte şi el primăvara, iar uneori şi toamna. Florile au forma unei cupe, cu petale ascuţite sau rotunjite, în diverse nuanţe: roşu, galben, alb, bicolore, cu puncte sau striaţii.

       Zambila este o floare originară din Orientul mijlociu şi răspândită în toată lumea. Florile sunt alungite, de culoare violet, albă, roz, purpuriu sau chiar albastru. Primele raze ale soarelui sunt propice înfloririi zambilei, aceasta devenind un cadou frumos pentru mamele noastre în primele zile de martie.


       Laleaua este una din cele mai cunoscute flori. Se spune că provine din Turcia, de altfel, laleaua este floarea naţională a acestei ţări. Denumirea vine din limba turcă unde tulip înseamnă turban. Există peste 100 de specii de lalele. Olanda este cel mai producător de lalele din lume, fiind cunoscută drept "Ţara lalelelor". Florile au formă de cupă, cu şase petale, existând în foarte multe variaţii de culori - roşu, roz, galben, portocaliu, albastru, negru dar şi combinaţii ale acestora.

       Sperăm că v-am bucurat puţin colorându-vă cu nuanţele primăverii şi veţi privi cu alţi ochi primăvara din jurul vostru.

                                          Ana Maria Bordea, Palatul Copiilor


No comments:

Post a Comment