2016-04-19

Tradiţii de Paşte, de Laura Sitov


Tradiţii de Paşte


Ouăle roşii
Cel mai cunoscut obicei creştin de Paşte este vopsitul ouălor. Ouăle  nu lipsesc de pe masa de Paşte în această zi. De obicei copiii se bucură foarte mult să ciocnească ouă, în prima zi a acestei sarbatori.
Demult, ouăle se vopseau doar cu roşu, folosind plante din grădină. Acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru, chiar şi cu sclipici sau modele.

Lumina sfântă
In noaptea de Înviere, credincioşii merg la biserică să ia lumină. Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde de la cea pe care o scoate preotul din altar. Lumina este simbolul Învierii. La sfârsitul slujbei, preotul împarte oamenilor prezenţi Sfintele Paşti (pâine sfinţită) şi îi împărtăşeşte pe cei mici. Multe familii păstrează restul de lumânare nearsă dupa slujbă şi o aprind în cazul în care au un mare necaz.

Mielul
În România, toate familiile servesc la masa de Paşte carne de miel pregătită. Se mănâncă ciorbă de miel, drob sau fripzută de miel. Cei mici şi cei mari se bucură de carnea gustoasă.
Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante si mai frumoase sărbători ale creştinătăţii.

Laura Sitov, clasa a VI-a                

   



No comments:

Post a Comment