2015-10-21

Pestalozzi - Programul CE pentru dezvoltare profesionala


Pestalozzi

Pestalozzi - Programul Consiliului Europei pentru dezvoltare profesională

In luna septembrie 2015 doamna profesoara Violeta Solomon de la Palatul Copiilor a participat la cursul Plurilingvism si dezvoltarea competentelor lingvistice in secolul XXI, curs din cadrul Programului Pestalozzi al Comisiei Europene.
Pestalozzi este programul Consiliului Europei pentru dezvoltare profesională a profesorilor şi actorilor din educaţie. Orice profesor din România interesat de propria dezvoltare profesională se poate înscrie la cursurile de formare, şcolile de vară sau workshop-urile oferite in cadrul programului. Activităţile sunt gratuite şi durează, în general, între 3 şi 10 zile, în funcţie de tip.
Prima condiţie de participare este să cunoşti destul de bine limba în care se desfăşoară activitatea dorită. Uneori este necesar să probezi cunoaşterea acesteia printr-un certificat de limbă sau alt document similar.
În general, procesul este foarte simplu, dar trebuiesc parcurse o serie de etape:
  1. Accesarea site-ului official al programului, http://www.coe.int/en/web/pestalozzi.
  2. Citirea cu atenţie a tuturor documentelor informative, în secţiunea How to take part.
  3. Identificarea, în Calendarul activităţilor, a unui curs sau atelier de lucru care să corespundă nevoilor de formare ale persoanei interesate. Calendarul apare la începutul anului calendaristic. Trebuie avute în vedere atât datele de început şi sfârşit ale cursurilor/workshop-urilor, ultima zi de înscriere, cât şi particiularităţile fiecăruia în parte. Majoritatea cursurilor sunt generale dar există şi cursuri cu o tematică specifică.
  4. Accesarea link-ului spre activitatea identificată şi parcurgerea cu atenţie a tuturor informaţiilor caracteristice. Dacă activitatea vi se potriveşte, puteţi da click pe Inscrierea online – Online application system.
  5. Online application system – Puteţi completa Formularul de aplicaţie doar în engleză sau franceză. Completaţi cu grijă toate rubricile necesare şi, la sfârşit, apăsaţi butonul Submit pentru a înscrie aplicaţia în sistem. Veţi primi un e-mail de confirmare şi varianta electronică aplicaţiei la curs. Instituţia în care lucraţi va primi deasemenea un mail şi va trebui să confirme că este de acord să participaţi la activitatea respectivă. Deasemenea, Agenţia naţională Pestalozzi va trebui să vă valideze candidatură pentru activitatea respectivă.
  6. Rezultatele aplicaţiei le veţi afla după un anumit timp. Dacă sunteţi acceptat la curs, veţi primi o invitaţie oficială şi puteţi începe să faceţi planuri. Dacă nu, puteţi încerca o altă aplicaţie în acelaşi an sau în anul următor.
Cam asta este tot despre activităţile Pestalozzi. Se poate aplica o singură dată la doi ani. Toate activităţile sunt foarte interesante şi merită participat la aceste cursuri.
De aceea, vă invităm să urmaţi paşii amintiţi mai sus şi ne vedem în lumea Pestalozzi!





No comments:

Post a Comment