2014-02-27

Legenda Babei Dochia ilustrata


Legenda Babei Dochia

Baba Dochia  simbolizează unul dintre cele mai importante mituri românești. Se spune că numele provine din calendarul bizantin, care pe 1 Martie celebra Sfânta Martiră Evdokia.

O legendă românească spune că Dochia era fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, împăratul Romei şi cuceritorul Daciei. Urmărită de trupele acestuia, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Maica Domnului o ajută 'să scape ', 'transformând-o, împreună cu turma ei, într-o stâncă.

O altă variantă povestește ca Baba Dochia a avut un fiu, Dragobete. 
Într-o zi de iarnă, Dochia i-a dat soţiei lui Dragobete un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele. I-a spus să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar în zadar: culoarea lânii rămânea tot neagră. 


Supărată, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Iisus Cristos i-a apărut și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Fata a pus floarea în apă, a spălat lâna și iată că lâna s-a albit. Fericită, s-a îndreptat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea, nu a crezut-o.

Crezând că primăvara a venit deja, în zilele următoare Dochia a pornit împreună cu turma sa spre munte. Urcând, se încălzea din ce în ce mai tare şi, de aceea, Dochia și-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Deodată însă vremea s-a schimbat: a început să ningă şi totul a îngheţat. 
Dochia a înghețat şi ea, împreună cu oile sale, transformându-se în stană de piatră. 
Şi astăzi se pot vedea, pe Masivul Ceahlău, o mulţime de roci ce amintesc de Dochia şi de oile sale. 

Desenele au fost realizate de copiii de la Clasa pregătitoare a Liceului "Constantin Noica" Sibiu, sub îndrumarea doamnei profesoare Violeta Solomon.






No comments:

Post a Comment