2019-07-10

Tehnica impletirii prin noduri



Tehnica împletirii prin noduri

de Violeta Solomon

Astăzi vom învăța cu toții, în avanpremieră, cum să folosim nodurile pentru a crea modele decorative deosebite. Există o multitudine de modele de împletituri realizate prin tehnica înnodării.

La  majoritatea dintre ele se folosesc câteva noduri bază:
·       nodul simplu sau nodul peste mână - este nodul pe care îl realizăm atunci când legăm două fire între ele.  La finalizarea lucrărilor, nodul peste mână se poate folosi cu scop decorativ, pentru crearea ciucurilor sau  pentru realizarea unor plase simple. Exemplu: 




·       nodul dublu plat sau nodul de makrame este format din două jumătăți de noduri. Se poate realiza pe trei sau mai multe fire. Modelul cel mai uzual este cel la care se folosesc patru fire. Exemplu: 


·       nodul de fixare - se folosește la începutul lucrării, pentru fixarea firelor de un suport fix (bară de lemn, inel) sau mobil. Exemplu:


·       nodul dublu cu cârlig este, în fapt, o legătură ce constă din două jumătăți. Se realizează din două fire, un fir reprezintă baza, iar cu celalalt se realizează nodul, prin înfășurare, de două ori, peste firul bază. Exemplu:

Bineînțeles, există și alte noduri, cele mai multe variante sau combinații ale acestora. 



 

Din combinațiile de noduri se pot obține lucrări deosebite, cu care vă puteți decora camera și locuința. 
Spor la împletit!
prof. Violeta Solomon

 (sursa imaginilor: http://www.makramesavladimirom.com/)

No comments:

Post a Comment