Palatul Copiilor Sibiu
Singura institutie cu profil extrascolar din Sibiu si furnizor de educatie nonformala copiilor din municipiu dar si din localitatile invecinate, Palatul Copiilor Sibiu a implinit anul acesta 59 de ani de activitate.
Edificiu daruit copilariei, lacas de cultura si educatie nonformala a celei mai tinere generatii, univers al marilor performante, al gandirii si inovatiei tehnice romanesti, Palatul Copiilor Sibiu proiecteaza pe ecranul realizarilor secolului XXI dovada graitoare ca ei, copiii nostri, au larg deschise portile spre universul aspiratiilor varstei. Copiii iau parte, cu pasiune si inflacarare, la descoperirea de noi aventuri de care este insetat spiritul tanar. Dragostea pentru frumos, sensibilitatea si talentul celor mici isi afla aici un larg camp de afirmare. Inventivitatea, cutezanta in gandire, receptivitatea la nou, proprii copiilor, sunt stimulate si indrumate; in cadrul activitatilor isi gasesc raspuns intrebari nenumarate, se materializeaza idei curajoase, prind viata solutii indraznete, aplicandu-se cele invatate pe bancile scolii, deschizandu-se noi punti catre descifrarea tainelor naturii.
Participand la activitatile noastre, copiii trec dincolo de copilarie, "regatul unde nimeni nu moare", apropiindu-se cu respect si cinstire de marile personalitati si momente ale istoriei universale. Se regasesc, de exemplu, in sala de machete unde, in laboratoarele mintii, dar si pe plansele de proiectare, prind contur modele de avioane, rachete, nave, automobile moderne. In cercurile de creatie literara copiii traiesc momente incantatoare de poezie, in timp ce colegii lor de la grupul Harmony plutesc pe aripile muzicii, audiind propriile cantece imprimate de curand pe CD-uri. Actorii-copii daruiesc, la randul lor, adevarate ore de delectare colegilor din scolile si gradinitele orasului, in timp ce papusile din bumbac si stofa spun povesti nemaiauzite si nemaiintalnite.
Ajutandu-i, prin forme si mijloace proprii acestei varste, sa-si creeze deprinderi de munca ordonate, de pregatire zilnica, sprijinind integrarea copiilor in procesul instructiv-educativ, adaptarea lor operativa la rigorile disciplinei si muncii scolare, activitatile organizate in Palatul Copiilor modeleaza aptitudini si sentimente, cultiva dorinta de a indeplini un rol si, astfel, de a contribui, dupa puterile varstei, la devenirea personala si profesionala.
Copiii aduc cu ei materialul de "constructie", ei fac sa se iveasca sub ochii privitorilor lucrari graitoare, pun in valoare toate puterile si insusirile varstei lor, raspunzand unei chemari interioare, altfel, ramasa nedescoperita.
Predilectia pentru activitatea tehnico-stiintifica, atribut esential al vremurilor noastre, a fost caracteristica si copiilor din Sibiu. Rezultatele obtinute au fost dintre cele mai frumoase, mobilizand de la an la an alte sute si sute de copii in diversele activitati practic-lucrative.
Rezultate remarcabile au fost obtinute si de cercurile artistice, oglindite de spectacolele prezentate in tara sau strainatate. Tinuta artistica deosebita, gradul de interpretare consideram ca au ridicat formatiile artistice ale Palatului Copiilor la rangul de centru metodic pentru formatiile artistice din scoli.
La nivelul oraselor exista foarte multi copii care au dorinte, capacitatea si interesul de a adauga in bagajul lor de abilitati noi deprinderi, noi cunostinte, noi trairi sentimentale. Acesti copii cauta cu staruinta surse pentru implinirea acestor cerinte interioare, a acestor disponibilitati.
In mare masura Palatul Copiilor a stiut sa gaseasca modalitati adecvate de a asigura un climat pedagogic capabil sa raspunda implinirii aspiratiilor si cautarilor specifice varstei copiilor si este important sa mentionam ca prin activitatile de aici elevii au fost in acelasi timp protejati de influentele sociale nefaste pe care climatul actual, de multe ori viciat, l-ar fi putut avea asupra acestor copii.
Prof. Violeta Solomon
No comments:
Post a Comment