Tradiţii
de Paşte
Ouăle roşii
Cel mai cunoscut obicei
creştin de Paşte este vopsitul ouălor.
Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte în
această zi. De obicei copiii se bucură foarte mult să ciocnească ouă, în prima
zi a acestei sarbatori.
Demult, ouăle se vopseau
doar cu roşu, folosind plante din grădină. Acum lucrurile s-au mai schimbat,
iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru, chiar şi cu
sclipici sau modele.
Lumina sfântă
In noaptea de Înviere,
credincioşii merg la biserică să ia lumină. Ei trebuie să aducă de
acasă o lumânare, pe care o vor aprinde de la cea pe care o scoate preotul
din altar. Lumina este
simbolul Învierii. La sfârsitul slujbei, preotul împarte oamenilor prezenţi
Sfintele Paşti (pâine sfinţită) şi îi împărtăşeşte pe cei mici. Multe familii
păstrează restul de lumânare nearsă dupa slujbă şi o aprind în cazul în care au
un mare necaz.
Mielul
În România,
toate familiile servesc la masa de Paşte carne de miel pregătită. Se mănâncă
ciorbă de miel, drob sau fripzută de miel. Cei mici şi cei mari se bucură de
carnea gustoasă.
Mielul este simbolul Mântuitorului
Iisus care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.
Învierea Domnului este
una dintre cele mai importante si mai frumoase sărbători ale creştinătăţii.
Laura Sitov, clasa a VI-a
No comments:
Post a Comment