ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ
de Prof. Teodora Sabina Bobeș
Alimentația
sănătoasă este mai mult decât o hrănire a organismului, ea este un stil de
viață. Acesta include trei aspecte: aprovizionarea familiei cu cele necesare
preparării hranei, prepararea mîncărurilor și servirea mesei.
Ingredientele de bază pentru
alimentație trebuie procurate, pe cât posibil, din surse cunoscute și care
folosesc metode de cultivare (pentru fructe și legume) cât mai naturale,
respectiv care produc alimente de bază (materii prime alimentare) fără aditivi
sau E-uri (făina, lactate, mezeluri etc). Este greu de realizat acest lucru în
zilele noastre, dar trebuie să încercăm totuși să selectăm alimentele cele mai
naturale și cât mai puțin procesate.
Mâncarea trebuie să ne sature,
însă acest lucru nu este suficient; ea tebuie să aibă un rol nutritiv ridicat,
adică să hrănească organismul, astfel încât acesta să își ia din mâncarea
ingerată toate principiile nutritive necesare: glucide, proteine, vitamine,
acizi grași etc.
Mâncarea preparată la
fast-food, deși de multe ori gustoasă, este un balast; acesta satură, întrucât
umple stomacul, fără a oferi însă țesuturilor și celulelor elementele nutritive
de care acestea au nevoie, aceasta fiind în detrimentul stării de sănătate a
persoanei respective.
Mâncarea trebuie preparată cu
grijă, în tihnă, utilizându-se cu precauție prăjirea în ulei mult, folosindu-se
îndeosebi fierberea în apă sau în aburi, gătirea în cuptor cu cât mai puțin
ulei, neuitând- pentru o bună digestie- de asocierile permise, respectiv
interzise ale diferitelor tipuri de alimente între ele. Astfel, carbohidrații
nu se vor asocia cu proteina, preferându-se consumarea de salate lângă carne,
iar fructele se vor consuma cu precădere cu o oră înainte de mesele principale.
Al treilea aspect, aproape la
fel de important ca primele două, este reprezentat de modul în care se
desfășoară servirea mesei. Nu vom mânca niciodată în picioare sau în mare
viteză, ci vom sta așezați, calmi, savurând fiecare înghițitură de mâncare.
Este realmente periculos pentru sănătatea corpului nostru a vorbi pe parcursul
servirii mesei sau să purtăm discuții în contradictoriu, care vor anihila o
bună parte a efectului benefic al meselor.
Mâncarea trebuie mâncată nu
doar cu gura, dar și cu ochii, ea trebuind să satisfacă nu doar papilele
noastre gustative, ci și senzorii olfactivi. Rezultă de aici că mâncarea
trebuie să fie gustoasă, proaspătă, să aibă un miros și un aspect plăcut, dar
și să fie prezentată atrăgător.
În încheiere amintim vorba
bătrânilor noștri, care spune că cea mai gustoasă mâncare este cea pregătită cu
drag și iubire. Să încercăm deci să consumăm mâncarea pregătită în casă de cei
dragi!
Poftă bună!
No comments:
Post a Comment